Goda resultat när det gäller bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet 2020–2023
I Finland genomfördes 2020–2023 över 50 projekt för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet. Dessa bidrog till att man lyckades förebygga missbruk, främja sund konkurrens mellan företagen och stödja en rättvis arbetsmarknad bland annat genom att effektivisera transparensen och öppenheten i företagsverksamheten.
Projekten genomfördes som ett led i strategin och åtgärdsprogrammet för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet. Nya åtgärdsrekommendationer antecknades i över 30 projekt eller delprojekt.
I åtgärdsprogrammet utreddes i stor utsträckning fenomen som hänför sig till arbetsrelaterat utnyttjande, människohandel, lönedumpning och odeklarerat arbete. För att förebygga dessa fenomen behövs bland annat kostnadseffektiva och samarbetsfrämjande strategier samt tillräckliga verktyg för myndigheterna. Med tanke på detta har man till exempel utvecklat en samarbetsmodell mellan flera myndigheter för övervakning av utnyttjandet av utländsk arbetskraft samt mobilapplikationen Work Help Finland för utländska arbetstagare som kommer till Finland och är bosatta i Finland. Inom ramen för åtgärdsprogrammet bereddes dessutom en långsiktig strategi för arbetsrelaterat utnyttjande. Ett separat åtgärdsprogram för genomförandet av strategin godkändes i februari 2024.
Under åtgärdsprogrammets gång har man understött utredningar som flera olika projekt kräver, såsom lagprojekt som gäller bekämpning av penningtvätt och terrorism samt utvecklat informationsutbytet och analysarbetet mellan myndigheterna.
De centrala myndigheter som deltar i bekämpningen har dessutom ett gemensamt system för uppföljning av resurserna. Med hjälp av den kan man upptäcka flaskhalsar i myndigheternas verksamhet och rikta åtgärderna till just de områden där de behövs mest.
Samarbetet mellan myndigheterna har underlättats också genom flera lagändringar. I synnerhet utvecklingen av informationsutbytet har gjort det lättare att identifiera aktörer som förknippas med risk för grå ekonomi och ekonomisk brottslighet bland kunder som handlar enligt spelreglerna.
Till de projekt som förebygger fenomen inom grå ekonomi hörde bland annat kommunikationsprojektet Happy Taxpayer för unga och invandrare. Det stärkte målgruppernas medvetenhet om spelreglerna för ett rättvist arbetsliv. En annan viktig förebyggande åtgärd var att skattenummer togs i bruk på skeppsvarven i juli 2021.
Åtgärdsprogrammets resultat 2020–2023
- Myndigheternas verksamhetsförutsättningar förbättrades genom analysprojekt där ny teknik infördes till stöd för beslutsfattandet och genomgången av myndighetsuppgifter.
- Konkurrens- och konsumentverket fick tillgång till en databas som möjliggör en effektivare kartellövervakning och ökar risken för att kartellerna åker fast.
- Det genomfördes en serie av ändringar som gäller taxiregleringen i lagen om transportservice och som minskar risken för grå ekonomi och förbättrar taxitjänsternas funktion och tillsynen över dem.
- Man utvecklade en modell för boförvaltarnas begäran om utredning med hjälp av vilken man effektivare kan avslöja den dolda brottslighet som kvarstår vid konkurser.
- Till stöd för lagstiftningsarbetet och kommande projekt gjordes flera utredningar där man granskade bland annat skuggområdena för informationsutbyte i samband med bekämpningen av penningtvätt och terrorism, gränsdragningen mellan anställningsförhållande och företagande i oklara fall samt frågor som hänför sig till myndigheternas behörighet.
- En samarbetsmodell mellan Tullen och Livsmedelsverket för bekämpning av gränsöverskridande livsmedelsbedrägerier skapades och brottsbekämpningen i Livsmedelsverkets livsmedelskedja utvecklades.
- Offentligheten för beskattningsuppgifter utvidgades genom en lagändring som träder i kraft den 1 september 2024.
Omfattande samarbete hjälper i bekämpningsarbetet – ett nytt åtgärdsprogram bereds
Grå ekonomi och ekonomisk brottslighet är allvarliga fenomen i Finland. De har negativa effekter på företag, arbetstagare och hela samhället. Försummelse att betala lagstadgade avgifter och skatter medför hål i de offentliga finanserna.
Bekämpningsarbetet kräver omfattande samarbete mellan olika myndigheter. Strategin för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet som myndigheterna utarbetat tillsammans fungerar som rättesnöre. Den genomförs med hjälp av ett åtgärdsprogram.
Statsminister Petteri Orpos regering beslutade den 21 mars 2024 att inleda en uppdatering av strategin och åtgärdsprogrammet för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet, som arbetsminister Arto Satonen ansvarar för. Arbets- och näringsministeriet har inlett beredningsarbetet i en arbetsgrupp där de centrala ministerierna och myndigheterna är representerade. Programmet bereds förvaltningsövergripande med iakttagande av tidigare beredningspraxis. Avsikten är att beredningsarbetet ska vara avslutat före utgången av 2024. Det åtgärdsprogram som nu bereds är det nionde i ordningen.
Mer information:
Jan Hjelt, avdelningschef, arbets- och näringsministeriet tfn 029 504 8940
Päivi Kantanen, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet tfn 029 504 8938
Juha Tuovinen, polisinspektör, inrikesministeriet tfn 029 548 8364
Janne Marttinen, direktör, Enheten för utredning av grå ekonomi, Skatteförvaltningen tfn 029 512 6066
Tarja Valsi, direktör, Skatteförvaltningen tfn 040 512 0445