Internationellt samarbete
Aktionsgruppen för förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism (FATF)
Aktionsgruppen för förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism (FATF, Financial Action Task Force) är en mellanstatlig aktionsgrupp som är verksam i anslutning till Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD). Den bedriver internationellt samarbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism och massförstörelsevapen. Arbetsgruppen tar fram och ger handlingsrekommendationer samt följer upp genomförandet av dem i medlemsländerna genom årliga enkäter och regelbundna landspecifika utvärderingar.
Finland har varit medlem i FATF sedan 1991. FATF har publicerat 40 rekommendationer om förhindrande av penningtvätt samt av finansiering av terrorism och massförstörelsevapen, som FATF:s medlemsstater politiskt förbundit sig att följa. Rekommendationerna reviderades i sin helhet 2012, och sedan dess har enstaka preciseringar gjorts.
Den senaste landbedömningen som gäller Finland blev klar våren 2019.
FATF:s generalförsamling sammanträder tre gånger om året.
FATF upprätthåller förteckningar över stater där man upptäckt strategiska brister och där FATF uppmanar sina medlemmar att vidta olika åtgärder. Finansministeriet ansvarar för samordningen av FATF-ärenden på nationell nivå.
FATF:s generalförsamlings beslut i oktober 2024
Den världsomfattande aktionsgruppen mot penningtvätt och finansiering av terrorism (Financial Action Task Force, FATF) sammanträdde i Paris den 23–25 oktober. Ordförande för mötet var Elisa de Anda Madrazo från Mexiko, som inledde sitt ordförandeskap i juli.
FATF strök Senegal från sin så kallade grå lista och lade till Algeriet, Angola, Elfenbenskusten och Libanon på listan. På FATF:s så kallade svarta lista finns fortfarande Nordkorea, Iran och Myanmar.
FATF framför fortfarande sin oro över Nordkoreas ökade kopplingar till det internationella finansiella systemet, vilket ökar riskerna för finansiering av spridning av massförstörelsevapen. FATF uppmuntrar till ett noggrannare genomförande av sanktionerna mot Nordkorea.
Omans och Argentinas utvärderingsrapporter antogs
FATF behandlade och godkände landutvärderingsrapporterna om Oman och Argentina. Båda länderna har avsevärt förbättrat sina ramar för bekämpning av penningtvätt, finansiering av terrorism och finansiering av spridning av massförstörelsevapen under de senaste åren.
Rysslands medlemskap fortfarande avbrutet
Rysslands medlemskap förblir avbrutet. FATF uppmuntrar alla att vara vaksamma eftersom kringgående av sanktionerna medför risker för det internationella finansieringssystemet.
FATF utredde utnyttjandet av icke-finansiella aktörer
FATF publicerade i juli en utredning om åtgärder för att förhindra att vissa branscher och sammanslutningar utanför finanssektorn används för att främja penningtvätt och finansiering av terrorism. FATF fortsätter att utreda alternativa sätt att följa upp resultaten av utredningen.
Anvisningen om nationella bedömningar av riskerna för penningtvätt har uppdaterats
FATF har uppdaterat sina anvisningar om bedömning av den nationella risken för penningtvätt. Medlemmarnas erfarenheter och lärdomar har beaktats i uppdateringen. Riktlinjerna kommer särskilt att hjälpa lågkapacitetsländer att förstå och minska riskerna i samband med olaglig ekonomi.
Medlemsländerna uppmuntras till ett riskbaserat tillvägagångssätt
FATF beslutade att inleda ett offentligt samråd om de ändringar som gruppen berett i sina rekommendationer. Ändringarna gäller särskilt rekommendation 1 om riskbedömning och tillämpning av en riskbaserad strategi. Syftet är att stödja ekonomisk delaktighet.
Enligt FATF:s utvärderingsrapport utnyttjar aktörerna inte fullt ut den flexibilitet som den riskbaserade metoden erbjuder. Syftet med ändringen av rekommendationerna är att uppmuntra länderna att tillåta förenklade åtgärder i situationer som bedöms vara mindre riskfyllda.
Det globala FATF-nätverkets samarbete intensifieras
Ett av målen under Mexikos ordförandeskap är att öka de regionala FATF-medlemmarnas röst och engagemang i FATF:s arbete. Vid mötet kom medlemmarna överens om att stärka sitt stöd till regionala organ i syfte att säkerställa konsekventa landvärderingar av hög kvalitet i hela det globala nätverket.
FATF fortsätter och inleder projekt
FATF genomför som bäst flera projekt, bland annat ändringar av vissa rekommendationer. Avsikten är att beakta utvecklingen av gränsöverskridande betalningssystem och förändringarna i betalningsstandarderna. En uppdatering av riskerna för finansiering av terrorism pågår också.
Aktionsgruppen strävar också efter att utveckla metoder för att upptäcka och förhindra sexuellt utnyttjande av barn på nätet. Detta projekt fokuserar på finansiella transaktioner och indikatorer som gör det möjligt att identifiera misstänkt beteende och bidra till att skydda barn.
FATF inledde ett nytt projekt som genomförs tillsammans med experter på dataskydd och integritet, den privata sektorn och andra internationella partner. Avsikten är att effektivisera informationsutbytet med beaktande av både de nationella bestämmelserna om bekämpning av penningtvätt och av finansiering av terrorism och dataskyddsbestämmelserna.
Dessutom inledde aktionsgruppen ett projekt där man genom att se över processerna försöker säkerställa att länderna inte begränsar icke-vinstdrivande organisationers (NPO) verksamhet genom att felaktigt åberopa kraven i FATF:s rekommendationer.
Mångfald och jämställdhet främjas
Generalförsamlingen bedömer de åtgärder som vidtagits för att främja mångfald och jämställdhet inom FATF. Mötet diskuterade ytterligare förslag för att stärka detta arbete.
Ordföranden presenterade sina prioriteringar
Nya ordföranden Elisa de Anda Madrazo presenterade sina prioriteringar för perioden 2024–2026. Målet är att
- främja ekonomisk delaktighet genom att främja ett riskbaserat genomförande av rekommendationerna
- se till att den nya utvärderingsomgången inleds framgångsrikt.
- stärka det globala nätverkets enighet genom att främja öppenhet, inkludering och enhetlighet samt genom att stödja förslag till ökat samarbete mellan FATF och regionala medlemmar.
- stödja ett effektivt genomförande av FATF-rekommendationerna i fråga om återkrav av medel, verkliga förmånstagare och virtuella valutor
- fortsätta kampen mot finansiering av terrorism och spridning av massförstörelsevapen.
FATF:s sammanställning av generalförsamlingens resultat
FATF:s s.k. grå lista
FATF:s s.k. svarta lista
Europeiska unionens expertgrupper
Finansministeriet och inrikesministeriet är med i Europeiska kommissionens expertgrupp för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism (Expert Group on Money Laundering and Terrorist Financing). Expertgruppen behandlar aktuella frågor om penningtvätt och finansiering av terrorism, såsom genomförandet av lagstiftning, marknadsfenomen och internationellt samarbete.
EGMLTF ger kommissionen experthjälp vid utarbetandet av politiska initiativ, lagstiftningsförslag, delegerade akter och åtgärder, och samordnar åtgärder med medlemsstaterna. Expertgruppen utbyter information om genomförande och tillämpning av rättsakter i medlemsstaterna för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.
Inrikesministeriets polisavdelning deltar i EU-rådets arbetsgrupp för brottsbekämpning (Law Enforcement Working Party, LEWP) och i arbetsgruppen för terrorismbekämpning (Working Party on Terrorism, TWP). Arbetsgruppen för brottsbekämpning behandlar bland annat initiativ och lagstiftningsförslag som gäller stärkandet av informationsutbytet mellan myndigheterna.
Arbetsgruppen för terrorism samordnar medlemsstaternas ståndpunkter i kampen mot terrorism, leder rådets allmänna verksamhet mot terrorism och ser till att den genomförs. I arbetsgruppen utbyts information om terrorhot och görs inbördes utvärderingar av medlemsstaternas bästa praxis i bekämpningen av terrorism.
Internationellt samarbete vid centralen för utredning av penningtvätt
Utredning av en anmälan om misstänksamma transaktioner förutsätter ofta internationellt samarbete med myndigheter som ansvarar för bekämpning av penningtvätt i andra stater.
Centralen för utredning av penningtvätt har ingått bilaterala samarbetsprotokoll med flera länder. Utöver det operativa samarbetet samarbetar centralen med ett stort antal internationella sammanslutningar och organisationer som ansvarar för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism.
Det har utarbetats flera internationella avtal som en del av bekämpningen av penningtvätt och av finansiering av terrorism.
Finansinspektionens internationella samarbete
Finansinspektionen deltar i det internationella samarbetet global plan samt på europeisk, nordisk och baltisk nivå.
Europeiska bankmyndigheten
Det europeiska systemet för finansiell tillsyn består av tre olika tillsynsmyndigheter: Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA), Europeiska bankmyndigheten (EBA) och Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (EIOPA). Finansinspektionen deltar i dessa tre tillsynsmyndigheters verksamhet.
EU förnyade det europeiska finanstillsynssystemet 2019. EBA fick i samband med reformen en ledande samordnings- och uppföljningsroll på unionsnivå när det gäller förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism.
EBA är Finansinspektionens betydande samarbetsmyndighet på EU-nivå. Det är ett oberoende EU-organ som har till uppgift att säkerställa en effektiv och enhetlig reglering och tillsyn av banksektorn i EU. EBA kan utfärda bindande tekniska standarder (Technical Standards), anvisningar (Guidelines), rekommendationer (Recommendations) och ställningstaganden (Opinions) samt göra utredningar och publicera rapporter.
Som en ny form av samarbete på EU-nivå har EBA inrättat en ständig intern kommitté (The Standing Committee on anti-money laundering and countering terrorist financing, AMLSC). AMLSC har till uppgift att samordna åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism. AMLSC bereder alla EBA:s beslutsförslag och riktlinjer i frågor som gäller förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism. En representant för Finansinspektionen är medlem i AMLSC.
Tillsynskollegier för bekämpning av penningtvätt och av finansiering av terrorism
Finansinspektionen samarbetar också internationellt i tillsynskollegierna för förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism (AML Colleges). Dessa tillsynskollegier har inrättats för att effektivisera samarbetet mellan EU-medlemsstaternas tillsynsmyndigheter och informationsutbytet mellan dem när det gäller gränsöverskridande verksamhet för bekämpning av penningtvätt och terrorism. Till tillsynskollegierna kan utöver de som övervakar penningtvätt och förhindrande av terrorism också kallas tillsynsobjektens ansvariga övervakare samt bl.a. personer som övervakar penningtvätt och bekämpning av terrorism i tredjeländer utanför EU. Med hjälp av tillsynskollegierna kan olika staters övervakare komma överens om bl.a. gemensamma tillsynsåtgärder.
Samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna
Myndigheterna i Finland, Sverige, Danmark, Norge, Island, Estland, Lettland och Litauen har bildat en arbetsgrupp som samarbetar kontinuerligt och regelbundet samt utbyter erfarenheter och information effektivt för att förebygga penningtvätt. Målet är att tillsynen över förhindrandet av penningtvätt ska vara starkare samordnad och att samarbetet ska vara kontinuerligt och långvarigt inom de nordiska och baltiska områdena. Finansinspektionen deltar aktivt i arbetsgruppens arbete.
Skatteförvaltningens internationella samarbete
Skatteförvaltningen deltar aktivt i det internationella samarbetet för att upptäcka och förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.
De nordiska skatteförvaltningarna har under ledning av den finska skatteförvaltningen utarbetat ett praktiskt orienterat utbildningspaket för hela Skatteförvaltningens personal i syfte att upptäcka och förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. I utbildningen ingår fyra nivåer från ett informationspaket på basnivå till mer djupgående material avsett för personal som specialiserat sig på bekämpning av grå ekonomi. Indikatorerna baserar sig på OECD:s handbok om penningtvätt och observation av finansiering av terrorism. Utbildningen erbjuds till vissa delar också för andra myndigheters och intressentgruppers bruk.
Internationella instrument för bekämpning av penningtvätt och av finansiering av terrorism
Wienkonventionen, dvs. Förenta nationernas konvention mot olaglig handel med narkotika och psykotropa ämnen från 1988.
Strasbourgkonventionen, dvs. 1990 års konvention om penningtvätt, efterforskning, beslag och förverkande av vinning av brott.
Palermokonventionen, dvs. FN:s internationella konvention mot organiserad brottslighet från 2000.
FN: s säkerhetsråds resolution 1373 från 2001 ålägger staterna att frysa tillgångar som tillhör personer och enheter som deltar i eller bidrar till terroristhandlingar. I Finland genomförs detta genom ett administrativt system för frysning av terroristtillgångar (lagen om frysning av tillgångar i syfte att bekämpa terrorism).
Internationella sammanslutningar och organisationer i anslutning till bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism
Aktionsgruppen för förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism (FATF, Financial Action Task Force) är en mellanstatlig aktionsgrupp som verkar i anslutning till Organisationen för industriellt samarbete och utveckling OECD och som bedriver internationellt samarbete i kampen mot penningtvätt samt finansiering av terrorism och massförstörelsevapen.
Egmont-gruppen är ett internationellt samarbetsorgan mellan Financial Intelligence Unit -enheterna.
MONEYVAL är en expertgrupp som tillsatts av Europeiska rådet.
Europol är en organisation för brottsbekämpning inom Europeiska unionen.
Interpol är en internationell kriminalpolisorganisation.
The Global Programme against Money Laundering, UNGPML är det internationella program för bekämpning av penningtvätt som lyder under FN: s enhet för bekämpning av narkotika och brottslighet (The United Nations Office of Drugs and Crime, UNODC)
FIU.net är en plattform för informationsutbyte mellan EU-staternas enheter för bekämpning av penningtvätt som lyder under Europol
Internationella sanktioner mot finansiering av terrorism
FN för en offentlig förteckning över personer och enheter som är föremål för säkerhetsrådets sanktioner.
Europeiska unionens råd för en separat offentlig förteckning över personer, grupper och enheter som har ett samband med terrordåd och som är föremål för restriktiva åtgärder.
Se även: strategi för riskreducering i Förenta staterna
Med de-risking avses i samband med förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism att man undviker risker till exempel genom att vägra tillhandahålla vissa grupper banktjänster i stället för att annars hantera den risk som är förknippad med eventuella kunder. Förenta staternas finansministerium granskar fenomenet och dess konsekvenser i sin de-risking-strategi. I strategin identifieras de aktörer som påverkas mest av fenomenet och det föreslås åtgärder för att förhindra de-risking.
Förenta staternas finansministeriums de-risking -strategi