Varastettujen pyörien jälleenmyyntiä tutkitaan rahanpesurikoksena
Lounais-Suomen poliisi tutkii varastettujen polkupyörien jälleenmyyntiin liittyvää laajaa rikoskokonaisuutta, joka koskee yli 80:aa varastetuksi epäiltyä polkupyörää.
Lounais-Suomen poliisilaitoksen Turun järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmä tutkii varastetuiksi epäiltyjen polkupyörien jälleenmyyntiä. Juttukokonaisuudessa epäiltynä ovat Turussa asuvat yli 40-vuotias mies ja yli 60-vuotias nainen, joita epäillään tällä hetkellä törkeästä rahanpesusta
Poliisi epäilee, että henkilöiden kautta on jälleenmyyty yli 80 polkupyörää tammikuun 2022 ja toukokuun 2023 välisenä aikana.
– Kaksikon epäillään hankkineen polkupyöriä henkilöiltä, jotka ovat anastaneet niitä pääkaupunkiseudulla, Lahdessa ja Tampereella. Esitutkinnan perusteella he ovat myyneet niitä pääasiassa Facebookin kautta, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomas Kuure Lounais-Suomen poliisilaitokselta.
Myydyt polkupyörät ovat olleet keskimäärin muutaman sadan euron arvoisia, jotkut yksittäiset polkupyörät arvokkaampia.
Poliisin tekemässä etsinnässä epäillyiltä takavarikoitiin suuri määrä paitsi kokonaisia polkupyöriä myös polkupyörän osia.
Yksilöivien tunnisteiden puuttuminen hankaloittaa Kuuren mukaan tutkintaa on vaikeuttanut se, että tapauksen polkupyöriä ei ole varmuudella pystytty yhdistämään anastetuiksi ilmoitettuihin polkupyöriin.
– Tämä johtuu siis siitä, että ihmiset eivät polkupyörävarkaudesta ilmoittaessaan huomaa tai osaa kertoa oman pyöränsä yksilöiviä tunnisteita. Tällöin poliisissa ei ole mahdollista varmuudella todeta onko joku pyörä anastettu vai ei.
Pyörän merkki ja malli, väri sekä rungon numero sekä mahdolliset erityistuntomerkit ovat hyviä yksilöiviä tunnisteita.
Ilmoita pyörävarkaudesta
– Lisäksi on pidettävä mahdollisena, että kaikista anastetuista polkupyöristä ja nyt poliisin hallussa olevista takavarikoiduista pyöristä ei ole tehty rikosilmoitusta, Kuure sanoo.
Henkilöitä, joilta on pääkaupunkiseudulla, Lahdessa tai Tampereella varastettu polkupyörä tammikuun 2022 ja toukokuun 2023 välillä ja joilla on oman polkupyörän yksilöivä tunniste tiedossa, pyydetään tekemään asiasta sähköinen rikosilmoitus.
Rikoskokonaisuuden esitutkinta valmistuu sen jälkeen, kun kaikki tai ainakin mahdollisimman moni varastetuksi ilmoitettu polkupyörä ja tutkinnassa esiin tullut tai takavarikoitu polkupyörä on saatu yhdistettyä toisiinsa.
Näin voit vähentää riskiä, että polkupyöräsi joutuu rikoksen kohteeksi:
1. Lukitse pyörä huolellisesti. Mitä järeämpi lukko, sitä hankalampi pyörä on varastaa
2. Lukitse pyörä rungosta pyörätelineeseen tai pylvääseen.
3. Merkitse muistiin pyöräsi tunnistetiedot, kuten merkki, malli, väri, rungon numero sekä mahdolliset erityistuntomerkit. Valokuvaa pyöräsi.
4. Pysäköi pyöräsi avaralle, julkiselle paikalle. Näkyvyydeltään suojaiset paikat mahdollistavat varkaalle työrauhan.