Hyppää sisältöön

EU-kokoukset
Rahanpesun torjunta nousee esille valtiovarainministerien kokouksessa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2018 15.07
Tiedote
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa rahanpesun torjuntaa, kun talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 2. lokakuuta. Euroryhmän asialistalla on maanantaina Euroopan vakausmekanismin kehittäminen. Suomea edustaa Luxemburgissa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

EU:n komissio esittelee neuvostolle ehdotuksensa, jolla lujitettaisiin rahoituslaitosten vakavaraisuusvalvontaa ja rahanpesun valvontaa. Ehdotus keskittäisi rahanpesun torjunnassa toimivaltaa Euroopan pankkiviranomaiselle, kun kyse on rahoitussektorista.

Suomi tukee yleisesti tavoitetta vahvistaa rahanpesun valvontaa ja tehostaa viranomaisten tietojenvaihtoa. Suomi kuitenkin tehostaisi rahanpesun torjuntaa ensisijaisesti nykyisen sääntelyn pohjalta niin, että muutetaan toimintatapoja ja lisätään resursseja kansallisille viranomaisille.

Valvonnan tehostaminen ehkäisee rahanpesua (kolumni 24.9.)
Komission tiedote rahanpesun torjunnasta (12.9.)

Sähköisten julkaisujen alv:stä pyritään sopuun

Neuvoston kokouksessa on tarkoitus saada aikaan poliittinen yhteisymmärrys sähköisten julkaisujen arvonlisäverotuksesta. EU:n komissio on ehdottanut, että jäsenmaat voisivat soveltaa sähköisiin kirjoihin, sanomalehtiin ja aikakauslehtiin samaa alennettua verokantaa kuin painettuihin.

Arvonlisäveroasioista ovat esillä myös lyhyen aikavälin parannukset nykyjärjestelmään ja yleinen käännetty verovelvollisuuden mekanismi.

Hallitus kannattaa mahdollisuutta alentaa sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa (uutinen 12.1.2017)

Ministerit vaihtavat kokemuksia ohjausjaksosta

Neuvosto keskustee siitä, miten talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa voitaisiin parantaa tämän vuoden kokemusten perusteella. Lisäksi asialistalla on valmistautuminen G20-maiden valtiovarainministerien ja keskuspankkien pääjohtajien kokoukseen sekä Kansainvälisen valuutta- ja rahoituskomitean kokoukseen.

Taustatietoa ohjausjaksosta
Neuvoston ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Euroryhmä keskustelee Euroopan vakausmekanismista

Euroryhmän aiheita ovat

  • Euroopan vakausmekanismin kehittäminen (laajennettu kokoonpano eli kaikki EU-maat paitsi Britannia)
  • temaattinen keskustelu kasvusta ja työllisyydestä: kansalliset automaattiset vakauttajat
  • kansainvälisten kokousten valmistelu ja valuuttakurssikehitys.

Euroryhmän ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Rahoitusmarkkinat Verotus