Hyppää sisältöön

Maailmanlaajuinen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastainen toimintaryhmä hyväksyi julkilausuman toiminnan kehittämisestä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 22.4.2022 9.27
Tiedote
Pollariin kiinnitetty köysi

Maailmanlaajuinen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastainen toimintaryhmä Financial Action Task Force (FATF) piti ministerikokouksen Washingtonissa torstaina 21. huhtikuuta. Suomea edusti valtionvarainministeriön alivaltiosihteeri Leena Mörttinen.

Ministerit hyväksyivät kokouksessa julkilausuman, jossa tuodaan esille ne painopisteet ja tavoitteet, joihin rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastainen toimintaryhmä keskittyy tulevien kahden vuoden aikana. 

Julkilausumassa jäsenvaltiot hyväksyivät toimintaryhmän strategiset prioriteetit ja suunnitelman toiminnan rahoittamiseksi. Julkilausuma on luettavissa FATFin sivuilla.

”Suomelle jäsenyys FATF:ssa on merkittävä asia. Jäsenenä pääsemme vaikuttamaan suoraan toimintaryhmän asettamiin rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen globaaleihin standardeihin,” toteaa valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Vuonna 1989 perustettu Financial Action Task Force (FATF) on hallitusten välinen yhteistoimintaryhmä, joka toimii maailmanlaajuisena standardien kehittäjänä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen sekä joukkotuhoaseiden leviämisen rahoittamisen estämiselle. FATF:lla on jäseninä on 39 valtiota ja alueellista organisaatiota, kuten esimerkiksi Euroopan komissio. Kumppanuusjäseniä ja tarkkailijoita on kymmeniä ympäri maailmaa mukaan lukien Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto. Suomi on ollut jäsenenä vuodesta 1991.

FATF:n toiminnan ytimessä ovat 40 suositusta, joita jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan. FATF seuraa jäsentensä toimintaa suositusten täytäntöönpanossa tekemällä vertaisarviointeja. 

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Maarit Pihkala, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30310, maa-rit.pihkala(at)gov.fi