EU-puheenjohtajuus
Valtiovarainministerit käsittelevät kehitysrahoitusta ja rahanpesua
EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat torstaina 10. lokakuuta muun muassa eurooppalaisen ilmasto- ja kehityspankin perustamisesta, kun talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu Luxemburgissa. Puheenjohtajana toimii valtiovarainministeri Mika Lintilä.
Neuvosto asetti huhtikuussa viisaiden henkilöiden ryhmän arvioimaan EU:n kehitysrahoitusjärjestelmän uudistamista. Ryhmä ehdottaa eurooppalaisen ilmasto- ja kehityspankin perustamista.
Pankin perustamiseen olisi kolme vaihtoehtoa. Se voisi toimia
- Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) ympärillä
- Euroopan investointipankin (EIP) tytäryhtiönä
- kokonaan uutena organisaationa, johon yhdistettäisiin EBRD:n ja EIP:n rahoitustoimet EU:n ulkopuolisissa maissa.
Lisäksi ryhmä ehdottaa, että EU alkaisi heti parantaa nykyjärjestelmän toimivuutta. Ryhmä haluaisi esimerkiksi vahvistaa ja yhtenäistää EU:n komission ja neuvoston välistä kehityspoliittista ohjausta.
Ministerit keskustelevat ehdotuksista ryhmän puheenjohtajan esittelyn pohjalta. Suomen tavoitteena on saavuttaa puheenjohtajakaudellaan sopu jatkotyöstä.
”Kehitysrahoituksessa on lukuisia toimijoita ja rahoitusvälineitä. Järjestelmää kannattaa kehittää ja tehostaa, jotta saamme enemmän aikaan samalla rahalla. Tältä kokoukselta toivon suuntaviivoja etenemiselle”, ministeri Lintilä sanoo.
Ministerit keskustelevat rahanpesun torjunnasta
Rahanpesun torjunta nousee esille, kun ministerit keskustelevat valvonnasta, lainsäädännön harmonisoinnista ja viranomaisten yhteistyöstä. Lisäksi ministerit vaihtavat näkemyksiä päivitetystä metodologiasta, jonka perusteella EU:n komissio tunnistaa korkeariskiset unionin ulkopuoliset maat.
Rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estäminen on yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden painopisteistä. Suomi pyrkii siihen, että EU:n jäsenvaltiot sopivat syksyn aikana strategisista linjauksista, jotka pohjustavat komission mahdollisia lainsäädäntöehdotuksia.
Neuvoston muita aiheita ovat muun muassa talouspolitiikan EU-ohjausjakso, pääomamarkkinaunioni ja Euroopan tilintarkastustuomioistuimen raportti viime vuoden budjetin täytäntöönpanosta.
Keskiviikkona 9. lokakuuta ministeri Lintilä osallistuu euroryhmän kokoukseen. Suomi ei johda puhetta euroryhmässä, vaan ryhmällä on pysyvä puheenjohtaja.
Keskusteluasiakirja rahanpesun torjunnasta (neuvoston sivut, englanniksi)
Neuvoston aiheet (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)
Euroryhmän aiheet (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)
Lisätietoja:
Finanssineuvos Martti Salmi, puh. 0400 510 304, martti.salmi(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Niina Nurkkala, puh. 050 347 2661
EU-puheenjohtajakauden mediapalvelu, puh. 02955 30269, press(at)vm.fi
Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.
Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.