Hyppää sisältöön

Suomella vahva rooli veronkierron ja rahanpesun ehkäisemisessä

Valtiovarainministeriö
22.4.2016 16.30
Tiedote

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelivät veronkierron ja rahanpesun ehkäisemistä Ecofin-neuvoston epävirallisessa kokouksessa tänään Amsterdamissa. Suomi edellyttää Euroopan unionilta määrätietoisia toimia. Samalla Suomi liittyi aloitteeseen, jolla ehkäistään bulvaaniyritysten käyttöä rikollisessa toiminnassa.

- Avoimuus ja tehokas kansainvälinen tietojenvaihto ovat avain veronkierron ja rahanpesun pysäyttämiseen. Yritysten omistajatietojen pitää olla kaikkien maiden viranomaisten käytössä, toteaa ministeri Stubb.

Aloitteen tehneet maat esittävät rekisterin tai tiedonhakujärjestelmän luomista yritysten tosiasiallisista edunsaajista. Suomessa rekisteriä koskevan sääntelyn valmistelu on jo pitkällä ja se koskee muita kuin pörssiyrityksiä.

- Veronkierto ja rahanpesu kulkevat usein käsi kädessä. Molempia torjutaan tehokkaalla tietojenvaihdolla. Osana terrorismin rahoituksen ehkäisyä ollaan luomassa poliisin käyttöön tiedonsaantijärjestelmää maksutileihin. Meidän mielestämme näiden järjestelmien pitäisi olla myös muiden viranomaisten käytössä, jolloin sama järjestelmä voisi tukea myös veronkierron ehkäisyä. Myös järjestelmäratkaisuja EU:n tasolla tulisi selvittää, sanoo Stubb.

Lisätietoja                         

Erityisavustaja Pasi Rajala, puh. 0400 464 393, [email protected]

Alexander Stubb Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka Verotus