Hyppää sisältöön

Hallituksen esitys
Rahanpesun torjunnan lainsäädäntöä tiukennetaan

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 4.10.2018 13.27
Tiedote

Viranomaisten tiedonsaanti pankki- ja maksutileistä tehostuu, kun rahanpesulainsäädäntöä tiukennetaan. Hallitus antoi esityksen lainmuutoksista torstaina 4. lokakuuta.

Esityksen mukaan useat viranomaiset voivat jatkossa hyödyntää sähköistä tiedonhakujärjestelmää saadakseen tietoja pankkitileistä. Viranomaisten toimivaltuudet eivät muutu.

Muutos

  • tehostaa viranomaisten toimintaa ja tietojensaantia
  • helpottaa kansalaisten asiointia
  • parantaa talousrikosten torjuntaa.

Lisäksi Tulli ylläpitää jatkossa rekisteriä, johon kerätään tietoa maksulaitosten, sähkörahayhteisöjen ja virtuaalivaluutan tarjoajien asiakastileistä. Tulli voi luovuttaa tietoja ainoastaan viranomaisille.

Virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä torjutaan

Hallitus esittää, että virtuaalivaluutan liikkeeseenlaskijoiden ja markkinapaikkojen pitää rekisteröityä Finanssivalvonnan ylläpitämään rekisteriin. Velvoite koskee myös vaihtopalveluita ja lompakkopalveluita. Lisäksi näiden toimijoiden on huolehdittava muun muassa asiakasvarojen suojaamisesta. Lakia sovelletaan vain elinkeinotoimintaan.

Esityksen mukaan virtuaalivaluutan tarjoajien on noudatettava rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjunnan sääntelyä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi velvollisuutta tuntea ja tunnistaa asiakas sekä seurata asiakkaan toimintaa asiakassuhteen aikana.

Viranomaisten yhteistyötä tiivistetään

Esitys lisää viranomaisten kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisessä. Laissa säädetään viranomaisten yhteistyön kieltäytymisperusteista ja tiedonvaihdosta.

Lainmuutoksilla pannan täytäntöön EU:n viides rahanpesudirektiivi. Hallitus antoi esityksen muutoksista torstaina 4. lokakuuta.

Lainmuutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa. Esitys sisältää siirtymäsäännöksiä, jotka koskevat pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmää ja rekisteröintivaatimuksia.

Katso visualisointi pankki- ja maksutilijärjestelmästä: Mikä muuttuisi, ja mitä hyötyä uudistuksesta olisi?
Valvonnan tehostaminen ehkäisee rahanpesua (kolumni 24.9.)
Virtuaalivaluuttojen sääntelystä 37 lausuntoa (uutinen 9.8.)

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Armi Taipale, puh. 02955 30399, armi.taipale(at)vm.fi