Hyppää sisältöön

EU-kokoukset
EU:n valtiovarainministerit jatkavat keskustelua koronatilanteen politiikkatoimista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.5.2020 13.16
Tiedote
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

EU-maiden valtiovarainministerit jatkavat perjantaina 15. toukokuuta ja tiistaina 19. toukokuuta keskustelua koronatilanteen politiikkatoimista. Suomea edustaa videokokouksissa valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

Ecofin-kokouksessa 19. toukokuuta ministerit saavat tilannekatsauksen taloustilanteesta komission kevätennusteen perusteella ja keskustelevat koronavirustilanteessa tarkoituksenmukaisista politiikkatoimista.

Kokouksen aiheena on myös komission toimintasuunnitelma rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi. Komission toimintasuunnitelma perustuu pitkälti Suomen puheenjohtajakaudella hyväksyttyihin strategisiin painopisteisiin ja vie niitä eteenpäin. Lisäksi ministereille esitellään neuvoston päätelmät eurooppalaisen ohjausjakson 2020 maaraporteista.

Euroryhmän 15. toukokuuta pidettävissä videokokouksissa euroalueen valtiovarainministerit keskustelevat koronakriisin taloudellisista seurauksista Euroopan parlamentin talouspolitiikkavaliokunnan (ECON-valiokunta) puheenjohtajan kanssa.

Laajennettu euroryhmä tarkastelee taloudellisen turvaverkon edistymistä. Ministerit käyvät myös strategisen keskustelun talouden elvyttämisen painopisteistä. Laajennettuun kokoonpanoon kuuluvat kaikki EU-maat.

Lisätietoja:

EU-sihteeristön päällikkö Marketta Henriksson, puh. 02955 30441, marketta.henriksson(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.